in ,

10 Langkah Mengurangkan Kolesterol Dalam Darah

10 Langkah Atasi Masalah Kolesterol Tinggi

Semua orang mahu tubuh badan yang sihat dan bebas dari penyakit merbahaya. Penyakit paling bahaya yang mampu membunuh dengan sekelip mata adalah serangan jantung dan strok. Kedua-kedua penyakit ini ada kaitan dengan kandungan kolestrerol dalam darah.

Pengambilan makanan yang tidak seimbang dan kurangnya bersenam dikalangan rakyat negara ini adalah faktor utama kepada masalah kegemukan atau obesiti yang menjurus kepada bahaya serangan jantung dan strok. Ditambah pula dengan ketagihan rokok yang tinggi.

Justeru itu, di sini disenaraikan kaedah atau cara bagi mengurangkan kolesterol dalam darah seterusnya mengurangkan risiko serangan jantung dan strok.

LANGKAH MENGURANGKAN KOLESTEROL

1. KAWAL STRESS ANDA

Sedar atau tidak, apabila kita stress atau marah, aliran darah kita akan pergi lebih laju ke kepala. Ini disebabkan jantung kita menjadi aktif secara mengejut. Dalam waktu yang sama, kolestrol jahat akan mainkan peranannya dengan mengganggu aliran darah. Ianya boleh menyebabkan risiko serangan strok atau serangan jantung. Oleh itu, kawal kemarahan dan stress anda.

Stress
Marah dan stress mengundang bahaya serangan strok dan jantung.

2. AKTIFKAN DIRI ANDA

Tentukan setiap hari anda boleh mengaktifkan diri anda samada bersenam atau apa jua pergerakan dalam lingkungan 30 minit. Bila anda aktif, ia bukan sahaja memperbaiki tahap kolestrol tetapi membantu menurunkan berat badan anda. Aktifkan diri anda mengikut kemampuan anda. Sekurang-kurangnya berjalan, berbasikal, naik turun tangga, naik turun kawasan berbukit atau berenang.

aktiviti fizikal
Luangkan masa sekurang-kurangnya 30 min setiap hari dengan aktiviti yang boleh mengeluarkan peluh.

3. KAWAL BERAT BADAN ANDA

Untuk pengetahuan anda, setiap gram atau kilo penambahan berat badan anda, bermakna tahap kolestrol akan turut meningkat. Manakala pengurangan berat badan sebanyak 5 ke 10% mampu mengawal kolestrol. Anda hanya perlukan lakukan senaman dan mengamalkan cara pemakanan yang sihat. Kekalkan berat badan yang ideal dan sentiasa mengambil berat tentang BMI anda.

Jaga berat badan
Anda hendaklah mengawal berat badan anda supaya sentiasa Ideal.

4. AWASI KANDUNGAN LEMAK DALAM BADAN

Yang ni memang agak susah untuk dilaksanakan. Anda perlu mengubah diet anda dengan menghadkan pengambilan lemak tepu (saturated fat) kurang dari 7% dalam seluruh peratusan kalori harian. Elakkan juga mengambil lemak trans yang menyumbang pembentukan kolestrol jahat.

Nutrition Facts
Anda sendiri perlu hadkan pengambilan lemak yang berlebihan

5. UBAH CARA ANDA MEMASAK

Cara anda menyediakan makanan dan memasak juga memainkan peranan yang sangat penting dalam bab mengawal kolestrol. Tinggalkan cara menggoreng dan menggunakan cara lain seperti merebus dan memanggang atau stim. Teknik ini mengurangkan penggunaan minyak. Pastikan juga makanan anda tidak terlebih masak (over cook) kerana ia boleh membunuh nutrien dalam bahan masakan anda.

memanggang, membakar
Ubah cara memasak anda supaya mengurangkan penggunaan minyak.

BACA JUGA: 20 Makanan Terbaik Untuk Suami Isteri

6. AMALKAN DIET SEIMBANG

Seimbangkan pengambilan karbohidrat, protein, vitamin, mineral dan serat dalam diet seharian anda untuk kesan optimum kesihatan yang lebih baik. Diet rendah atau tinggi karbohidrat juga mempengaruhi kolestrol LDL yang berbeza. Kawal penggunaan garam, gula dan lemak. Jika terlalu sedap, anda tidak mampu untuk mengamalkan diet seimbang.

Amalkan diet seimbang secara berterusan.

7. KAWAL PENGAMBILAN PROTEIN

Umum mengetahui bahawa protein diperlukan sebanyak 10 – 30% dalam diet harian. Ia boleh didapati melalui dua sumber iaitu haiwan dan tumbuhan. Jika protein terlalu tinggi ia menyumbang kepada pembentukan kolestrol yang tinggi. Ini kerana sumber protein dari haiwan mengandungi lemak tepu dan lemak trans yang tinggi. Manakala sumber protein dari tumbuhan kebanyakannya tiada lemak. Oleh itu anda harus bijak memilih protein dalam diet harian anda.

Protein haiwan, protein tumbuhan
Kawal Pengambilan Protein

8. JANGAN ABAIKAN ASID LEMAK

Minyak ikan yang mengandungi asid lemak omega-3, DHA dan EPA tidak mempengaruhi kolestrol LDL. Sebaliknya ia memberi manfaat kepada jantung anda, meningkatkan kolestrol HDL dan menurunkan trigliserida. Ianya datang dari sumber ikan seperti salmon, tuna, sardin dan kekacang seperti badam, biji rami dan walnut.

Minyak Ikan, Omega 3
Asid lemak sangat bermanfaat kepada jantung anda.

9. MENAMBAHKAN DIET SERAT

Serat terbahagi kepada dua iaitu serat larut air dan serat tidak larut air yang mana kedua-duanya mempunyai kelebihan dan manfaat tersendiri. Walau bagaimanapun serat larut air lebih membantu dalam menurunkan kadar kolestrol LDL. Sumber terbaik adalah dari buah-buahan, sayuran, oat dan kekacang.

serat larut air, serat tidak larut air
Sumber serat

10. BERHENTI MEROKOK

Apabila seseorang berhenti menghisap rokok, ia akan memperbaiki tahap kandungan kolestrol HDL yang baik dalam darah. 20 minit selepas anda membuat pilihan untuk berhenti merokok, tekanan darah dan jantung anda mulai menurun. Setahun kemudian, risiko penyakit jantung akan berkurang separuh daripada orang yang merokok. Selepas 15 tahun, risiko penyakit jantung akan menurun menyamai orang yang tidak pernah merokok.

berhenti merokok
Berhenti Merokok adalah jalan terbaik bagi mengurangkan risiko serangan jantung

BACA JUGA: 7 Makanan Ini Mampu Membunuh Sel Kanser

Sumber: iSihat

Written by Nur Aida

Jika Kita Memasuki Masjid Jangan Lupa Amalkan 3 Perkara Ini

Tilam Anda Banyak Peta? Ini Cara Ampuh Untuk Menghilangkannya Dengan Semburan DIY Yang Sangat Berkesan