in

3 Amalan Untuk Keselesaan Di Alam Kubur

Semua orang tahu bahawa apabila seseorang itu dijemput mengadap ilahi, bermakna dia memasuki fasa yang seterusnya iaitu alam Barzakh.Maka bermula lah kehidupan baru di situ. Sebagai orang Islam, kita sedia maklum tentang perkara itu.

Susah atau senangnya kita disitu, adalah berdasarkan kepada amalan kita. Jadi apakah amalan yang patut kita buat bagi menda[atkan keselesaan disana nanti?

Disingkap darpada satu sumber yang berkongsi pengalaman beliau ketika mendengar ceramah yang disampaikan oleh Ustaz Ahmad Dusuki. Beberapa perkara perlu dilakukan ketika kita berada di atas dunia semasa hidup kita jika mahu berehat sebaiknya di alam barzakh. Mudah cerita, bukan hanya untuk makan, tidur, main dan bersukaria sahaja.

amalan menjauhkan siksa kubur
Ibadah boleh dilakukan di mana saja kita berada

Amalan Untuk Keselesaan Di Alam Kubur

Berikut adalah perkongsian tentang beberapa amalan yang perlu dilakukan bagi memperolehi keselesaan di alam kubur insya allah. Amalkan 3 perkara di bawah iaitu:

1. Baca Al-Quran sebelum subuh

amalan untuk selesa di alam kubur
Rajin-rajinlah membaca Al-Quran

Di saat kita meninggalkan dunia yang ini, Malaikat Mungkar dan Nakir akan datang kepada kita. Lalu malaikat menghalau semua amalan yang kita pernah amalkan kecuali Al-Quran yang dibaca sebelum subuh. Al-Quran seolah-olah akan menjadi peguam bela dan menjawab semua pertanyaan dari malaikat.

2. Baca surah Al-Mulk setiap malam

mencari keselesaan alam kubur
Amalkan membaca surah ini setiap malam sebagai salah satu bekalan

Setiap malam, amalkan membaca surah Al-Mulk. Seeloknya jika anda menghafaz surah ini. Di dunia sesiapa yang amalkan membaca surah ini, rezekinya akan bertambah. Manakala di alam kubur pula dikhabarkan sahabat, mereka terdengar orang membaca surah Al-Mulk di tanah lapang, rupanya itu suara Al-Quran dari dalam kubur yang menemani pembaca di dalamnya.

3. Solat Tahajjud

kehidupan selepas mati
Rajin-rajinlah melaksanakan solat sunat tahajjud walaupun sekadar dua rakaat

Keadaan di alam kubur akan menjadi luas menghijau atas asbab kita mengamalkan solat sunat tahajjud. Hatta di dunia pun jika kita rajin menunaikan solat tahajjud walaupun sekadar dua rakaat, urusan kita dipermudahkan dan terasa lapang. Pernah anda merasainya?

Sahabat, saya berpesan pada diri saya juga. kita selalu leka. Sangat leka. Seeloknya kita berpesan dan ingat-mengingati sesama kita. Ini kerana Malaikat Izrail sentiasa dekat dengan kita dan menunggu masa yang ditetapkan untuk menjemput kita pulang mengadap ilahi.

Sudah bersediakah kita?

Baca Juga – Tanda-Tanda Malaikat Izrail Ingin Menjemput Kita Pulang

Kongsikan

Written by Admin

Saya orang biasa yang ada perlindungan takaful dan insurans. Suka travel seperti orang lain. Pernah naik flight untuk travel seperti Air Asia, Malindo, Malaysia Airlines dan Fire Fly. Nak cuba juga naik Scoot, Singapore Airlines, Qantas, Thai Airways, British dan sebagainya namun belum ada rezeki. Selain nasi sebagai makanan utama suka juga makan KFC, Mc Donalds dan sesekali Burger Kings. Minat bermain forex tapi tak pandai. Mempunyai akaun simpanan seperti Maybank, CIMB Bank, Hong Leong Bank dan AmBank tetapi duit belum tentu ada. Membeli belah dengan kemudahan kad debit. Tak pernah cuba kad kredit atau lain-lain kad.

TANDA TERKENA SIHIR PERNIAGAAN

Tanda-Tanda Anda Terkena Sihir Perniagaan

Kereta terbang malaysia

KL ke Pulau Pinang 1 Jam Dengan Kereta Terbang