in ,

Lapangkan Rezeki Dengan Bacaan Zikir Ini 100 Kali

zikir melapangkan rezeki

Rasulullah SAW banyak mengajar bacaan dzikir kepada umatnya untuk diamalkan. Salah satunya adalah dzikir “La ilaha illallah al malikul haqqul mubin” yang bermaksud “Tiada tuhan selain Allah yang Maha Benar lagi Maha Nyata”.

Bacalah Zikir Ini

Imam Al Baghdadi dalam kitab hadits Tarikh Baghdad meriwayatkan dari Imam Malik, Perawi Abu Nuaim meriwayatkan dari Sahabat Ali Radhiyallahu ‘Anhu, ia berkata: Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda:

مَنْ قَالَ لَا إِلهَ إِلَّا اللَّهُ الْمَلِكُ الْحَقُّ الْمُبِينُ فِي كُلِّ يَوْمٍ مِائَةَ مَرَّةٍ كَانَ لَهُ أَمَانًا مِنَ الْفَقْرِ، وَيُؤْمَنُ مِنْ وَحْشَةِ الْقَبْرِ، وَاسْتُجْلِبَ بِهِ الْغِنَى، وَاسْتُقْرِعَ بِهِ بَابُ الْجَنَّةِ

Yang Bermaksud:

“Barangsiapa membaca ‘La ilaha illallah al malikul haqqul mubin’ seratus kali dalam sehari maka memperoleh jaminan aman dari kemiskinan, diselamatkan dari dahsyatnya kubur, dan terbuka untuknya pintu-pintu surga.”  (HR. Abu Nuaim dalam bab Shifah al-Jannah, Al-Khatib al-Baghdadi di Tarikhnya: 12/358-359)

zikir murah rezeki
Amalkan zikir seperti yang dinyatakan 100 kali setiap hari

Mufti Jakarta Habib Utsman bin Yahya menjelaskan,

“La ilaha illallah. al-malikul haqqul mubin. Muhammadur Rasulullah Ash-shadiqul Wa‘dil Amin” merupakan kalimat yang tertera di pintu Ka‘bah. Sesiapa yang membacanya, akan mendapat pahala yang agung di sisi Allah”

Imam Abu Bakar bin Sayid M Syatho Dimyathi dalam kitab Hasyiyah I‘anatut Thalibin ala Fathil Mu‘in juga menerangkan:

وردت عن النبي صلى الله عليه وسلم في أحاديث صحيحة كثيرة، أمر بها بعض أصحابه لتوسعة الرزق، وقال بعض العارفين: وهي مجربة لبسط الرزق الظاهر والباطن، وهي هذه: لا إله إلا الله الملك الحق المبين، كل يوم مئة مرة

Tersebut dalam banyak hadith sahih sebuah riwayat di mana Nabi Muhammad SAW memerintahkan sejumlah sahabatnya untuk mengamalkan bacaan ini demi memperlapang rezeki. Sebagian ‘arifin mengatakan, amalan ini teruji dalam melapangkan rezeki lahir maupun batin. Bacaan yang dimaksudkan ialah “La ilaha illallah al malikul haqqul mubin” setiap hari sebanyak 100 kali.

zikir tarik rezeki
Kalimat La ilaha illallah. al-malikul haqqul mubin, ada tertera di pintu kaabah

Banyak Syaikh yang melazimkan zikir ini saat di antara solat sunnah Subuh dan solat Subuh. Jika kesempatan itu tak memungkinkan, maka mereka akan membacanya setelah solat Subuh hingga sebelum fajar menyingsing.

Jika di waktu itu luput juga, maka bacalah setelah matahari gelincir (penanda masuknya waktu Zohor). Kalau boleh setiap hari tiada sesiapa yang gagal membaca zikir ini.

Rezeki yang dimaksud dalam hadith di atas menrangkumi rezeki dzahir dan batin. Maksudnya, tidak ada salahnya jika zikir yang agung ini diamalkan oleh umat Islam. Yang jelas, amalan ini menambahkan pahala yang berkaitan.

Marilah sama-sama kita amalkan zikir sangat mudah ini dan semoga bermanfaat. Wallahu A’lam.

ARTIKEL BERKAITAN: ZIKIR FATIMAH UNTUK MEREDAKAN KELETIHAN WANITA MENGURUSKAN RUMAHTANGGA

Sumber: Kabar Makkah

Written by Admin

Saya lelaki biasa yang ada perlindungan takaful dan insurans. Suka travel seperti orang lain. Pernah naik flight untuk travel seperti Air Asia, Malindo, Malaysia Airlines, Fire Fly, Scoot, Singapore Airlines, Qantas, Thai Airways, British dan sebagainya. Makan juga nasi, KFC, Mc Donalds, Burger Kings. Minat forex tapi tak pandai. Sikit duit dalam simpanan akaun di Maybank, CIMB Bank, Hong Leong Bank dan AmBank. Membeli belah dengan kemudahan AEON Cards.

Makanan Bahaya

20 Makanan & Minuman Merbahaya Boleh Membunuh Dalam Senyap

Cara Sujud Sahwi

Bagaimana Cara Melakukan Sujud Sahwi