in , , ,

Bahaya Kalori Jika Berlebihan Atau Berkurangan Dalam Tubuh

Bahaya Kalori Berlebihan atau Berkurangan Dalam Tubuh

Jika mahu cerita pasal kalori, kita tidak pernah mengira berapa kalori sehari yang masuk ke dalam tubuh badan kita. Kita juga tidak pernah mengambil tahu tentang bahaya kalori yang berlebihan dan kurang dalam tubuh kita. Yang penting selera kita dan kita berpuas hati dengan apa yang kita makan.

Sebenarnya tubuh manusia memerlukan tenaga dalam unit kalori untuk melakukan sesuatu aktiviti. Setiap makanan yang kita makan mempunyai jumlah kalori yang berbeza.

Tubuh manusia memerlukan kalori (tenaga) untuk bertahan. Tanpa kalori sel-sel tubuh akan mati. Lemak adalah nutrien (zat gizi) dengan kandungan kalori tertinggi, manakala karbohidrat dan protein di bawahnya.

kalori

Pegambilan kalori yang terlalu rendah atau terlalu tinggi akan menyebabkan masalah kesihatan kepada tubuh badan. Di sini adalah nilai kalori bagi tiga komponen utama makanan yang sering kita gunakan:

 • 1 gram lemak mengandung 9 kalori
 • 1 gram karbohidrat mengandung 4 kalori
 • 1 gram protein mengandung 4 kalori

Tidak semua orang memerlukan jumlah kalori yang sama setiap hari. Pengambilan kalori yang ideal bergantung kepada aktiviti fizikal harian, jantina, berat badan, ketinggian, dan sebagainya.

RISIKO / BAHAYA KALORI DIAMBIL BERLEBIHAN

makanan yang mengandungi kalori

Berikut adalah risiko-risiko jika kita mengambil kalori yang berlebihan:

1. Gemuk (obesiti)

Mengambil kalori daripada penggunaan karbohidrat (biasanya beras putih) dan lemak boleh membawa kepada kegemukkan, terutamanya jika aktiviti harian anda yang tidak aktif seperti bekerja di pejabat dan terlalu banyak duduk.

Begitu juga, jika anda terus tidur selepas makan akan menyebabkan tubuh anda lebih berisiko untuk penambahan berat badan.

Megambil lebih 500 kalori sehari dalam seminggu akan menyebabkan berat badan anda bertambah sebanyak 0.5 kilogram.

Jika anda hanya mengambil 300-500 kalori dari keperluan harian kalori dalam masa sebulan anda boleh kehilangan 1 hingga 2 kilogram.

2. Meningkatkan Risiko Penyakit Degeneratif

Penyakit degeneratif adalah penyakit yang disebabkan oleh proses penuaan. Antaranya adalah Alzheimer, diabetes, penyakit jantung, strok, osteoporosis, dan sebagainya.

Pada masa ini terdapat kira-kira 50 penyakit degeneratif di dunia. Pada masa lalu, penyakit degeneratif biasanya dialami oleh orang yang berumur lebih dari 50 tahun. Penyebab penyakit degeneratif yang berisiko tinggi disebabkan oleh makanan dan gaya hidup yang kurang baik.

Kalori yang berlebihan akan disimpan dan kemudian menjadi lemak yang berlebihan dalam tubuh. Ia akan menyebabkan mudah untuk dihinggapi oleh penyakit berbahaya seperti serangan jantung dan yang berkaitan saluran darah.

Penyebab lain yang mencetuskan penyakit degeneratif adalah akibat dari sering mengalami tekanan (stress), tabiat harian yang tidak sihat, jarang melakukan aktiviti kecergasan seperti bersenam dan jarang mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan.

bahaya kalori

3. Kerosakan Otak dan Hati

Kalori yang berlebihan boleh menyebabkan kerosakkan saraf otak. Hati dan otak mengalami masalah akibat pengambilan protein kalori yang terlalu tinggi ke dalam tubuh.

Ini kerana terlalu banyak pengambilan kalori menghasilkan pengeluaran mudah racun, yang kemudiannya diproses oleh hati. Kejadian pengumpulan toksik ini sangat berbahaya yang mengakibatkan fungsi otak dan hati mengalami ketidakseimbangan yang sangat serius.

4. Sembelit

Tabiat buruk selalu mengambil banyak makanan yang berkalori tinggi, memberi kesan buruk terhadap sistem prestasi organ, terutamanya organ pencernaan seperti perut dan usus.

Pengambilan lemak yang banyak mengambil masa yang lebih lama untuk dicerna ia akan membebankan prestasi perut, yang akhirnya mencetuskan sembelit.

5. Gangguan Pada Dinding Arteri

Penggunaan kalori, terutamanya lemak tepu, jika dimakan dalam kuantiti yang banyak dikhuatiri akan menyebabkan kolesterol tinggi. Kolesterol jahat yang tinggi mempunyai kesan buruk pada arteri jantung.

Bahaya gangguan pada organ arteri boleh mengakibatkan komplikasi penyakit, iaitu penyakit buah pinggang, jantung dan otak.

6. Gout

Pengambilan Kalori yang terlalu tinggi boleh mengakibatkan risiko penyakit gout. Keadaan seperti ini yang mudah dialami oleh mereka yang sering memakan karangan laut seperti udang, kerang dan ketam.

Sumber lemak tepu dapat meningkatkan tahap kolesterol. Jumlah kolesterol yang tinggi ini mencetuskan gout. Oleh itu, mereka yang mempunyai kolesterol yang tinggi juga terdedah kepada risiko penyakit gout.

maksud kalori

7. Dehidrasi

Kalori yang berlebihan, terutamanya protein, boleh menyebabkan dehidrasi (kurang cecair dalam tubuh).

Ini disebabkan paras protein yang berlebihan dalam badan boleh membebankan proses atau fungsi badan untuk membina tisu badan.

Sehingga beberapa perkara harus dipertimbangkan, apabila anda mengambil banyak pengambilan protein, anda harus bijak mengimbanginya dengan pengambilan air.

8. Penurunan Tahap Kalsium Dalam Badan

Pengeluaran asid dalam tubuh yang tinggi berlaku disebabkan pengambilan kalori yang terlalu banyak.

Keadaan asid dalam tubuh yang terlalu tinggi, mempunyai kesan negatif terhadap kemampuan tulang untuk menyerap kalsium yang tidak optimal.

9. Hipertensi

Risiko tekanan darah tinggi (hipertensi) dapat meningkat akibat pengambilan kalori karbohidrat yang berlebihan, yang dapat merosakkan sistem metabolisme tubuh.

10. Kerosakan Organ Buah Pinggang

Kalori yang berlebihan dalam badan boleh membebankan kerja buah pinggang, kerana terdapat begitu banyak bahan toksik yang harus ditapis oleh buah pinggang. Masalah seperti ini berlaku kerana anda mengambil protein daripada haiwan terlalu banyak.

11. Trigliserida Tinggi

Pengambilan karbohidrat yang terlalu tinggi mengakibatkan peningkatan risiko trigliserida. Penyakit jantung adalah risiko berbahaya yang mengancam kerana kandungan trigliserida yang tinggi dalam tubuh.

RISIKO KEKURANGAN PENGAMBILAN KALORI

kekurangan kalori

Kalori benar-benar mempunyai fungsi penting untuk memberi tenaga kepada tubuh namun ia tidak boleh mengambilnya secara berlebihan. Berikut adalah risiko jika anda kurang dalam pengambilan kalori:

1. Penyakit Batu Hempedu

Dikutip dari Livestrong.com, pengambilan kalori yang terlalu sedikit dalam masa yang lama boleh menyebabkan penurunan berat badan yang cepat.

Walaupun perkara ini dianggap bagus untuk mereka yang mengalami lebihan berat badan, kehilangan berat badan yang banyak dalam masa yang singkat sebenarnya dapat meningkatkan kadar kolesterol dalam pundi hempedu.

Ia akan mengurangkan keupayaannya untuk mengeluarkan hempedu. Hal ini tidak bagus kerana ia menyebabkan pembentukan batu empedu, kulit akan menguning, demam yang kuat, menggigil dan beberapa masalah lain.

2. Sering Terasa Lapar

Kalori dalam badan yang tidak mencukupi terutamanya dalam aspek pengambilan karbohidrat akan menyebabkan anda sering merasa lapar. Karbohidrat adalah sumber utama tenaga untuk badan.

3. Kekurangan Tenaga

Bahaya kalori jika kurang dalam pengambilan harian tetap ada. Tubuh akan menjadi cepat letih dan jantung sentiasa berdebar jika kekurangan kalori. Sekiranya keadaan ini berlarutan, tubuh anda akan hilang keupayaan untuk melakukan sesuatu aktiviti.

Tubuh juga akan mengalami gangguan samada mental atau fizikal. Kes paling teruk dalam kalori adalah badan yang mengalami koma dan menyebabkan lumpuh akibat pemberhentian sistem prestasi tubuh.

bahaya kalori
Bahaya Kalori jika kurang diambil

4. Gangguan Sistem Kardiovaskular

Otot-otot pada jantung menjadi kuat jika pengambilan protein yang mencukupi. Jika kalori ini tidak cukup maka prestasi otot jantung untuk mengepam aliran darah mempunyai masalah.

Kesihatan saluran darah juga disokong oleh pengambilan protein. Kekurangan pengambilan protein kalori mengakibatkan pembuluh darah menjadi lemah dan jika keadaannya bertambah buruk boleh menyebabkan kematian.

Pembuluh darah mesti bersih dari plak kolesterol jahat supaya protein diperlukan untuk badan dalam kehidupan seharian. Kekurangan pengambilan protein juga menyebabkan pengoptimalan fungsi sel darah. Kardiovaskular boleh mengalami gangguan jika protein kalori tidak mencukupi.

5. Gangguan Sistem Saraf

Kekurangan pengambilan protein kalori memberi kesan negatif terhadap sistem saraf otak. Antara risikonya adalah keupayaan yang menurun untuk menumpukan perhatian, memberi tumpuan dan mengawal emosi.

Kekurangan pengambilan protein juga mengakibatkan tahap kecerdasan yang menurun, menyebabkan keperitan.

Gangguan fungsi saraf juga menyebabkan masalah dalam keupayaan saraf penglihatan. Antaranya ialah penglihatan kabur kerana kekurangan hubungan yang lancar antara organ mata dan saraf pusat di otak.

6. Masalah Kesihatan Rambut, Kulit dan Kuku

Kurangnya pengambilan kalori mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan kulit dan rambut, terutamanya jika anda kekurangan protein.

Adalah sangat penting untuk mengekalkan keseimbangan nutrisi tubuh untuk mengelakkan masalah pada rambut seperti bercabang dihujungnya, menjadi kusam dan mudah pecah.

Satu lagi masalah ialah kulit mudah terdedah kepada radikal bebas yang menyebabkan risiko kulit menjadi kering, kusam dan diserang penyakit kulit.

Pengambilan protein kalori berfungsi untuk mengekalkan kulit yang sihat dan menghalang serangan radikal bebas. Secara amnya sangat penting untuk mencegah kedutan kerana ia berisiko anda nampak cepat tua.

Kurangnya pengambilan kalori juga berisiko menyebabkan kuku anda mengalami masalah seperti rapuh dan warna kuku tidak jernih.

manfaat kalori

7. Gangguan Hormon

Keseimbangan hormon juga banyak disokong oleh pengambilan kalori yang mencukupi untuk tubuh. Di samping itu juga, pengambilan kalori memberi kesan kepada pengeluaran pelbagai jenis enzim yang menyokong fungsi badan.

Masalah kekurangan pengambilan kalori menyebabkan gangguan kepada hormon dan enzim yang menjadi tidak seimbang.

8. Sistem Metabolisme Badan Terganggu

Kekurangan kalori dapat menghalang sistem metabolisme tubuh. Fungsi pengambilan karbohidrat adalah sebagai BAHAN BAKAR untuk badan. Karbohidrat adalah sumber tenaga untuk badan.

Sistem metabolisme tubuh yang tidak optimum dalam akan menyebabkan beberapa masalah, salah satunya akan menjadikan tubuh mudah diserang batuk, tidak bersemangat atau seperti kelemasan.

9. Gangguan Kitaran Haid dan Kehamilan

Apabila wanita mengambil terlalu sedikit kalori, ianya berisiko menyebabkan kitaran haid yang tidak teratur. Apabila haid berhenti, risiko kehilangan kekuatan tulang akibat kurang estrogen dan kerana kalsium yang rendah (kerana kekurangan kalori). Ia boleh menyebabkan risiko osteoporosis dan risiko patah tulang.

Satu lagi masalah adalah bagi wanita yang mengandung jika mereka kurang mengambil kalori berisiko menyebabkan pertumbuhan bayi yang tidak stabil.

SUMBER MAKAN YANG MEMPUNYAI KALORI TINGGI

apa itu kalori

 • Kacang (718 Kkal / 100gr)
 • Bijirin (718 Kcal / 100gr)
 • Coklat (589 Kcal / 100 gr).
 • Susu (452 Kcal / 100 gr).
 • Kelapa (354 Kcal / 100 gr).
 • Kurma (282 Kcal / 100 gr).
 • Keropok Kentang (> 160 Kcal / 100 gr).
 • Alvokado (160 Kcal / 100 gr).
 • Mangga (156 Kcal / 100 gr).
 • Pisang (89 Kcal / 100 gr).
 • Anggur (69 Kcal / 100 gr).
 • Pear (58 Kcal / 100 gr).
 • Apel (52 Kcal / 100 gr).
 • Raspberry (52 Kcal / 100 gr).
 • Blueberry (38 Kcal / 100 gr).

Pengambilan kalori mesti mencukupi untuk tubuh. Adalah bahaya kalori yang berlebihan dan kurang dalam tubuh untuk kesihatan tubuh yang berpanjangan. Semoga bermanfaat dan sila ‘share’ jika anda merasakan ianya benar-benar membantu.

Baca Juga – Khasiat Yogurt Untuk Kesihatan dan Kecantikan

Sumber: Kesehatan Tubuh Tips

Written by Admin

Saya orang biasa sahaja namun berminat dalam bidang penulisan. Hanya menulis jika ada kelapangan.

RESEPI KARIPAP RANGUP

Resepi Menjadikan Karipap Rangup Hingga Ke Petang

Makanan Bahaya

20 Makanan & Minuman Merbahaya Boleh Membunuh Dalam Senyap