in

Lelaki Ini Kongsi Cara Pujuk Anak Merengek, Cetak Wajah Isteri Memang Sangat Berkesan Tetapi..

Seorang lelaki dilaporkan tidak keruan selepas melihat anaknya yang berusia tiga bulan sering merenggek ketika ketiadaan ibunya yang telah kembali berkerja sejak bulan lalu.

Walau bagaimanapun, pada Selasa lalu, lelaki terbabit Uzaini Mohd Amin, 35, telah mendapat idea untuk melakukan satu eksperimen supaya anak kecilnya itu tenang dan tidak lagi menangis ketika ketiadaan isterinya di rumah sewaktu keluar berkerja.

Memandangkan bayi perempuan yang diberi nama Nur Caireen Delisyaa itu amat rapat dengan ibunya, maka terlintas di fikiran Uzaini untuk mencetak wajah isterinya, Adhzura Ismail pada kertas bersaiz A4 yang kemudiannya ditampal pada botol.

“Anak ketiga saya ini memang rapat dengan ibu dia, lagipun dia masih menyusu badan. Tiap kali ibunya tiada disisi dia akan menangis.

“Tiba-tiba saya terfikir idea untuk cetak wajah isteri dan tampal pada botol. Jadi hari ini saya buat trick sikit nak tengok apa respons dia,” katanya kepada mStar Online.

Bagaimanapun, Uzaini berkata eksperimen tersebut berjaya menenangkan anaknya selama 10 minit sebelum kembali menangis.

“Tak sangka eksperimen itu berjaya kerana dia nampak ibunya ada di sisi. Tapi lepas tu dia merenggek semula mungkin dia pun tahu itu bukan ibu dia yang sebenar.


“Saya rasa naluri seorang anak terhadap ibunya amat kuat. Biasalah ibu segala-galanya untuk anak-anak. Lagipun itu hanya gambar semata-mata, mana ada kasih sayang sebenar seorang ibu,” katanya.

Pada masa sama, Uzaini yang menetap di Klang, Selangor berkata, dia tidak menyangka gambar yang dimuat naik secara suka-suka di laman Facebooknya menjadi tular.

“Saya post gambar tu pun untuk suka-suka sahaja. Tak sangka jadi viral,” katanya.

Malah, dia turut mengalu-alukan sesiapa sahaja yang mengalami masalah sama sepertinya untuk mempraktikkan kaedah tersebut.

“Sesiapa sahaja boleh cuba, mana tahu ia mungkin berkesan juga untuk mereka. Namun yang pastinya anak-anak tetap mahukan ibu mereka yang original,” katanya.

Jadi, selepas ini semua ibu ayah tak perlu lagi bimbang untuk keluar berkerja meninggalkan bayi mereka sementara kerana tips dan trik ini dilihat sangat membantu untuk menyelesaikan masalah sebegini. Selamat mencuba!

Berhati-hati memilih pasangan

“Gadis Cantik Yang Masih Solo Itu, Janganlah Nanti Tersalah Pilih Teman Hidup..”

‘Tuduhan Itu Seperti Kami Tidur Sebilik’ Zul Ariffin Menafikan Dakwaan Yang Dia Bercinta Semula Dengan Gayatri