in ,

Screenshot Chong Thunder Jadi Viral Sebab Kecek Klate

Chong Thunder

Kebanyakan Masyarakat Cina di Kelantan memang begini cara mereka. Mereka sangat fasih bercakap dalam dialek Kelantan dan adakala mereka berkomunikasi dalam loghat Kelantan walau berinteraksi sesama mereka.

Saya pernah berkursus di Kelantan selama 3 bulan, jika anda masuk ke kedai orang-orang Cina, tanpa melihat mereka anda menyangka anda sedang bercakap dengan orang Melayu. Tapi sebenarnya mereka adalah peniaga kaum Cina.

Chong Thunder Jadi Viral Sebab Kecek Klate

Menurut sumber Sepit Biru, katanya teringat dulu masa lepas SPM aku mencari kerja kosong. Nampak ada orang tampal kat dinding kerja kosong. Terus aku call guna public phone.

Cakap punya cakap, dia suruh pergi kedai. Aku tanya jumpa siapa? Dia kata nanti cari dia. Chong juga namanya. Mati-mati aku ingat aku cakap dengan Melayu. Hahahaha.

Orang Cina Kelantan ni, kalau cakap Kelantan langsung tidak pelat. Kau takkan boleh kesan dia orang Cina kalau setakat cakap melalui phone.

Chong Thunder ni bukan saja-saja tulis dalam bahasa Kelantan untuk jadi viral. Tapi memang setiap kali dia up status di Facebook akan guna bahasa Melayu Kelantan.

Kawan-kawan Cina dia yang lain pun rilek je layan speaking Kelantan dengan dia. Tak ada sorang pun tulis dalam Bahasa Mandarin.

Memang seronok baca diorang ni berborak. Korang bacalah sendiri. Layan je baca ni ye.

chong thunder pasir putih

Kedai tayar chong thunder

cina kelantan

Baca: Ingat Tak Kisah ni? Tular Kerana Bergocoh di Plaza Tol, Kini Jadi Saing

Apa yang Min perhatikan, rata-rata saing Chong Thuder di kalangan Kaum Cina, mereka menggunakan dialek kelantan di facebook mereka. Ambo pong buleh kecek klate.

Credit Screenshot: Chong Thunder

Written by Admin

Saya orang biasa sahaja namun berminat dalam bidang penulisan. Hanya menulis jika ada kelapangan.

jangan tak balik

“Baliklah, Jangan Tak Balik. Biar Kena Kompaun Dari Hilang Kerja.” – Datuk Seri Ismail Sabri

cara elak semut

Cara Elak Semut Naik Atas Meja Makan. Hanya Guna Stokin Lama, Selesai!