in

Getah Biji Asam Jawa Penawar Sengatan Lipan

penawar sengatan lipan

Nak cerita tentang penawar sengatan lipan – Anda kalau tengok lipan, geli atau takut? Min takut sebab memang pernah kena sengat. Sakitnya tak tau nak cerita. Terpaksa lah ke klinik dan kena sejarum.

Seeloknya sebelum nak pergi hospital elok kita kena tahu petua-petua untuk mengurangkan kesakitan akibat dari disengat lipan.

Di sini disiarkan petua merawat sengatan lipan sementara nak bergerak pergi ke hospital atau klinik.

penawar gigitan kipan
Hati-hati ye dengan lipan.

Penawar Sengatan Lipan

Menurut sumber, Getah pada biji asam jawa adalah penawar sengatan lipan. Caranya adalah ambil biji asam jawa yang segar. Kalau kawasan rumah korang ada pokok asam jawa lah ye. Potong dua bijinya dan anda akan nampak ada getah keluar. Permukaan biji asam jawa yang di potong itu di lekapkan pada tempat yang kena sengat.

Biji asam biasanya akan jatuh sendiri setelah bisa lipan ditarik dalam beberapa minit. Ulangi beberapa kali hingga kesakitan hilang.

Getah biji asam jawa bukan hanya mampu merawat segatan lipan sahaja bahkan jika disengat serangga lain seperti lebah juga boleh digunakan. Hingga ada yang kata bisa ular juga boleh disedut keluar dengan biji asam jawa ini sementara menunggu rawatan hospital. Wallahu a’lam

merawat sengatan lipan
Biji asam jawa segar dikatakan sangat mujarat merawat sengatan lipan

Baca – 12 Petua Berguna Untuk Rawatan Islam

Petua-Petua Lain

1. Sapu minyak Cap Kapak jika baru di gigit

2. Kunyah Bawang meraj dan tampal di tempat terkena gigit

3. Palitkan minyak petrol di tempat gigitan

4. Asah tangkai labu di b0nt0t lesung batu. Ambil sarinya dan tampal pada tempat kena gigit

5. Minum sedikit cuka makan dan sapu di tempat kena gigit

6. Letak lada, sapu di tempat kena gigit

7. Ambil 0TAK lipan itu sendiri dan sapu pada tempat kena sengat

Semoga bermanfaat. Terim kasih kerana sudi membaca.

Written by Admin

Saya orang biasa yang ada perlindungan takaful dan insurans. Suka travel seperti orang lain. Pernah naik flight untuk travel seperti Air Asia, Malindo, Malaysia Airlines dan Fire Fly. Nak cuba juga naik Scoot, Singapore Airlines, Qantas, Thai Airways, British dan sebagainya namun belum ada rezeki. Selain nasi sebagai makanan utama suka juga makan KFC, Mc Donalds dan sesekali Burger Kings. Minat bermain forex tapi tak pandai. Mempunyai akaun simpanan seperti Maybank, CIMB Bank, Hong Leong Bank dan AmBank tetapi duit belum tentu ada. Membeli belah dengan kemudahan kad debit. Tak pernah cuba kad kredit atau lain-lain kad.

dukung anak

Khasiat Pokok Dukung Anak Dalam Perubatan Tradisional

Lelaki Rosakkan Peralatan Hotel Ditahan

Lelaki Rosakkan Peralatan Hotel Ditahan, Disyaki Ada Masalah Mental