in

Hina Nabi – Hukum4n Ke Atas Ayea Yea Tidak Seimbang Dengan Kesal4han- Peguam

Hukuman Ke Atas Ayea Yea Tidak Seimbang

Peguam Latheefa Koya menggesa dibuat semakan semula terhadap hukum4n yang dijatuhkan ke atas pemilik akaun facebook Ayea Yea sehingga dipenj4ra 10 tahun kerana menghin4 Islam dan Nabi Muhammad SAW.

Beliau menegaskan keputusan yang dibuat oleh Mahkamah Sesyen Kuching, Sarawak semalam tidak seimbang dengan kesal4han. Hukum4n ini boleh ditanggapi sebagai melanggar kedaulatan undang-undang.

Latheefa Koya
Latheefa Koya. Photo: Chempedak Cheese

“Terkejut dan tidak pernah terjadi mahkamah menjatuhkan hukum4n sepuluh tahun penjara terhadap kesalahan sebegini.

“Dia (yang disabitkan pertuduhan itu) telah pun mengaku bersalah, (suatu hal) yang perlu diambil kira. Sepuluh tahun berturut-turut tidak seimbang dan perlu disemak semula.

“Ini melanggar kedaulatan undang-undang,” kata Latheefa yang juga pengarah eksekutif Lawyers for Liberty itu pada ciapan di Twitternya.

Tweet Latheefa Koya

Latheefa mengulas kenyataan yang telah dikeluarkan Ketua Polis Negara Mohamad Fuzi Harun semalam yang memaklumkan mengenai sabitan hukum4n yang telah disabitkan terhadap penghin4 NABI Muhammad SAW.

Fuzi berkata pertuduhan terhadap empat individu terbabit yang dibuat semalam kerana memuat naik komen-komen berbentuk penghin4an adalah di bawah Seksyen 298A Kanun Keseks4an (KK), Seksyen 505(c) KK dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia (AKMM) 1998.

“Pemilik akaun Facebook Ayea Yea dituduh di Mahkamah Sesyen Kuching, Sarawak di bawah Seksyen 298A KK dan Seksyen 233 AKMM.

“Tertuduh mengaku salah terhadap 10 pertuduhan dan telah dijatuhi hukuman 10 tahun 10 bulan penj4ra, yang berjalan secara berasingan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ayea Yea
Ayea Yea dikenakan 10 Tahun Penjar4

Apa yang Min nampak, jika sesuatu hukum4n dijatuhkan kepada pihak tertentu, akan timbul suara-suara dari orang-oang yang berkaitan dengan bidang perundangan akan berkata HORMATILAH KEPUTUSAN MAHMAKAH.

Namun jika sesuatu hukum4n dikenakan terhadap sebelah pihak lagi, ianya tidak seimbang atau sepadan dengan kesalahan dan kononnya juga melanggar kedaulatan negara. Mungkin banyak lagi alasan yang akan keluar. Apapun hanya mereka yang tahu undang-undang.

Jadilah pemimpin yang adil dan pengamal undang-undang yang adil. Siapa buat dia tanggung tidak kira siapa samada orang Islam atau bukan islam. Undang-undang sudah tersedia. Rakyat menilai.

ARTIKEL BERKAITAN: Lelaki DIpenj4ra 10 Tahun Kerana Hin4 Nabi

Sumber: Chempedak Cheese via Trengganu11

Written by Admin

Saya lelaki biasa yang ada perlindungan takaful dan insurans. Suka travel seperti orang lain. Pernah naik flight untuk travel seperti Air Asia, Malindo, Malaysia Airlines, Fire Fly, Scoot, Singapore Airlines, Qantas, Thai Airways, British dan sebagainya. Makan juga nasi, KFC, Mc Donalds, Burger Kings. Minat forex tapi tak pandai. Sikit duit dalam simpanan akaun di Maybank, CIMB Bank, Hong Leong Bank dan AmBank. Membeli belah dengan kemudahan AEON Cards.

Padah Hina Nabi Muhammad

Hina Nabi – Lelaki Dipenjara 10 Tahun dan Denda RM50 Ribu

Gunung Berapi di Temerloh?

Temerloh Pernah Ada Gunung Berapi Dan Bakal Muncul Kembali?