in

Hukum Menunaikan Solat Hanya Dengan Memakai Singlet

Hukum Solat Memakai Singlet

Masa budak-budak dulu selalu tengok ada di dalam ahli keluarga, kawan-kawan dan kadang-kadang diri sendiri solat tidak pakai baju. Ada yang pakai kain pelikat sahaja manakala ada yang memakai singlet. Apakah hukum solat memakai singlet tanpa lengan.

Memakai singlet tanpa lengan bermakna nampak bahu. Atas bahu hanya tertutup dengan singlet sedikit sahaja. Hanya dalam ukuran seinci. Adakah sah solat jika berpakaian sedemikian? Jom kita terus membaca.

“Janganlah salah seorang daripada kamu solat dengan pakaian yang satu, yang mana tidak ada sesuatu di atas dua bahunya”. Hadis Riwayat Al Bukhari (359).

solat tidak memakai baju
Pakailah pakaian yang bersih dan harum kerana anda mahu mengadap sang penciptamu

Sesetengah para ulama’ berpendapat bahawa orang yang bersolat tanpa menutup kedua bahunya adalah HARAM. Manakala Imam Malik, Imam Abu Hanifah, Imam Al-Syafie dan Jumhur berpendapat hukumnya adalah Makruh Tanzih.

Apakah Makruh Tanzih?

Makruh bermaksud dibenci. Ada dua jenis makruh iaitu Makruh Tahrimi dan Makruh Tanzih. Makruh Tahrimi ialah perkara yang dibenci dan mendatangkan dosa. Manakala Makruh Tanzih ialah perkara yang dibenci tetapi tidak mendatangkan dosa.

Mufti Wilayah Persekutuan Dato’ Seri Dr. Zulkifli mohamad Al-Bakri membuat kesimpualan bahawa solat hanya memakai singlet atau tidak memakai baju yang mendedahkan kedua-dua bahu orang lelaki, hukumnya adalah MAKRUH dan solat mereka itu adalah SAH.

Allah berfirman di dalam Surah Al Araaf Ayat 31 yang bermaksud:

surah al Araaf ayat 31
Al Araaf 31

“Wahai anak-anak Adam! Pakailah pakaian kamu yang indah berhias pada tiap-tiap kali kamu ke tempat ibadat (atau mengerjakan sembahyang), dan makanlah serta minumlah, dan jangan pula kamu melampau; sesungguhnya Allah tidak suka akan orang-orang yang melampaui batas”.

Imam Al-Thabari Rahimahullah di dalam tafsirnya mengatakan bahawa perkataan KHUZUU ZIINATAKUM (bertanda merah dalam suarah Al Araaf di atas) bererti pakaian yang menutup aurat.

hukum solat pakai baju lengan pendek
Pakailah pakaian yang sempurna semoga ibadat kamu lebih sempurna

Semoga kita semua tahu hukum sebenar jika solat tanpa memakai baju atau memakai singlet. Seeloknya kita pakailah baju mana tahu jika hanya memakai kain pelikat atau seluar, dikhuatiri lurah di belakang ternampak dan membatalkan solat. Wallahu A’lam.

Apa komen anda? Sila like dan share mana tahu artikel ini memberi pengetahuan baru kepada anda atau anda ingin sampaikan kepada orang lain. Sama-sama kita mengundang pahala percuma.

Artikel Berkaitan: Sembahyang dan Syarat-Syaratnya

Layari facebook kami @Sukaviral

Sumber: MAIWP

Written by Admin Suka Viral

Saya lelaki biasa yang ada perlindungan takaful dan insurans. Suka travel seperti orang lain. Pernah naik flight untuk travel seperti Air Asia, Malindo, Malaysia Airlines, Fire Fly, Scoot, Singapore Airlines, Qantas, Thai Airways, British dan sebagainya. Makan juga nasi, KFC, Mc Donalds, Burger Kings. Minat forex tapi tak pandai. Sikit duit dalam simpanan akaun di Maybank, CIMB Bank, Hong Leong Bank dan AmBank. Membeli belah dengan kemudahan AEON Cards.

Pertemuan 2 Tokoh Agama

Pertemuan Bersejarah Menteri Agama Dengan Dr. Zakir Naik Di Kuala Lumpur

Arahan No 10 MKN

Arahan MKN No.20 – Dasar dan Mekanisme Pengurusan Bencana Negara