in ,

Kerajaan Beri Subsidi Jika Harga Minyak Naik – Tun M

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir berkata, tindakan Arab Saudi mengg4ntung sementara pengeluaran minyak Aramco di dua loji susulan ser4ngan oleh pemberont4k Yaman sudah pasti akan memberi kesan kepada harga minyak di seluruh dunia.

Namun di Malaysia, kerajaan mengamalkan pemberian subsidi bagi mengimbangi kenaikan harga tersebut. Ketika disoal oleh wartawan sama ada kerajaan akan mengkaji semula harga runcit bagi petrol RON95 yang kini ditetapkan pada paras RM2.08 jika berlaku kenaikan harga minyak dunia akibat kejadian itu.

Apa Kata Tun M Tentang Harga Minyak?

“Kalau dia (Arab Saudi) terpaksa henti pengeluaran minyak ditapis sebanyak sejuta tong, sudah tentu beri kesan kepada harga minyak seluruh dunia.

harga minyak
Perdana Menteri bercakap pada sidang media selepas menyaksikan pusingan akhir Pertandingan ‘The Boat Race Putrajaya 2019’ di Tasik Putrajaya hari ini. Foto: Bernama via Sinar Harian

“Tetapi di Malaysia bila harga minyak naik, kita beri subsidi. Di United Kingdom, kalau minyak naik dia (kerajaan) naikkan cukai. Bagi dia, orang dia tak merungut,” katanya pada sidang media selepas menyaksikan The Putrajaya Boat Race 2019.

Sinar Harian melaporkan, Arab Saudi menggantung pengeluaran di dua loji minyak Aramco yang diser4ng pemb3ront4k Yaman. Perkara itu dinyatakan oleh Menteri Tenaga Arab Saudi, Putera Abdulaziz Salman, dalam kenyataan yang disiarkan agensi berita SPA semalam.

Beliau berkata, s3r4ngan tersebut menyebabkan pengg4ntungan sementara pengeluaran di loji Abqaiq dan Khurais. Ianya menyebabkan berlakunya gangguan kira-kira 50 peratus pengeluaran keseluruhan.

Aramco dalam kenyataan berasingan menjelaskan keputusan itu menyebabkan pengg4ntungan pengeluaran sebanyak 5.7 juta tong minyak mentah sehari.

S3r4ngan dron oleh pemb3ront4k Houthi ke atas Abqaiq dan Khurais iaitu dua kemudahan utama Aramco di timur Arab Saudi adalah yang terbaharu dalam siri s3r4ngan ke atas loji minyak negara itu sejak beberapa bulan ini.

Pemb3ront4k Houthi berkata, mereka melancarkan operasi berskala besar membabitkan 10 dron di kemudahan itu, lapor televisyen kumpulan itu, Al-Masirah.

Kita bertuah kerana negara kita masih aman dan masih ada harmoni. Apa komen anda? Sila LIKE dan SHARE jika anda suka dengan berita ini.

Written by Admin

Saya orang biasa sahaja namun berminat dalam bidang penulisan. Hanya menulis jika ada kelapangan.

Cara Membaut Cendol Yang Sangat Mudah

Resepi Cendol Sedap dan Mudah, Hanya Guna Botol Roti Jala

8 Cara Merawat Kulit Kaki Kering, Kasar, Bersisik & Berkarat