in

Kesan Zikir Pada Otak Manusia

Kesan zikir pada otak manusia

Zikir merupakan suatu amalan yang sangat disarankan dalam Islam. Siapa yang berzikir mengingati Allah, maka ketenangan akan diperoleh. Ini adalah janji Allah SWT. Manfaat serta ganjaran bagi mereka yang berzikir dicatatkan di dalam al-Quran dalam Surah al-Ahzab, ayat 35.

MENDAPAT KEAMPUNAN DAN PAHALA YANG BESAR

dan orang-orang lelaki yang menyebut nama Allah banyak-banyak serta orang-orang perempuan yang menyebut nama Allah banyak-banyak, Allah telah menyediakan bagi mereka semuanya keampunan dan pahala yang besar) Surah Al-Ahzab, Ayat 35.

kelebihan zikir
Zikir boleh dilakukan bila-bila masa dan di mana-mana

Perbualan antara Rasulullah SAW dengan seorang Badwi tentang kepentingan zikir turut dicatatkan dalam riwayat di bawah:

Dari ‘Abdullâh bin Busr RA berkata:

“Seorang Badwi datang kepada Nabi SAW kemudian berkata, ‘Wahai Rasulullah sesungguhnya syariat-syariat Islam sudah banyak pada kami. Beritahukanlah kepada kami sesuatu yang kami boleh berpegang teguh kepadanya?”

Nabi SAW bersabda:

“Hendaklah lidahmu sentiasa berzikir kepada Allâh Azza wa Jalla”

Zikir Mampu Menurunkan Gelombang Otak

Menurut Dr Rizal Abu Bakar iaitu pengasas kepada modul Otak Cerdik Otak Cantik:

Berzikir mampu meningkatkan aktiviti otak. Sebagai contoh adalah zikir Asmaul Husna. Apabila anda membaca zikir tersebut ia mampu menurunkan gelombang otak. Kesannya adalah pada bahagian otak di belakang dahi yang dikenali sebagai Prefrontal Cortex (PFC). PFC umpama induk bagi otak manusia.

Zikir juga dikesan dapat mengalihkan aktiviti otak dari bahagian yang memproses bahasa ke bahagian yang memproses emosi.

Kelebihan zikir
Lakaran Otak Manusia

Zikir Meningkatkan Kemampuan Memori

Hippocampus merupakan bahagian yang dirangsang oleh zikir. Bahagian ini berfungsi untuk pembentukan memori baru serta pertukaran memori jangka masa pendek (Short-term memory) ke memori jangka masa panjang (Long-term memory).

Kajian mendapati otak mereka yang mengidap masala Alzheimer berlaku pengecutan pada Hippocampus.

Aktiviti pada bahagian Posterior Cingulate Cortex juga meningkat dengan berzikir. Bahagian ini membekal motivasi. Is sangat penting kepada manusia.

manfaat zikir
Gambar Hiasan

Sesuatu amalan yang dianjurkan di dalam Islam sudah tentu mempunyai manfaatnya walaupun sesetengahnya tidak dapat ditemui jawapannya melalu kajian saintifik.

Namun sebagai umat Islam, kita harus percaya dan yakin atas apa yang Islam anjurkan itu sudah pasti adan manfaatnya.

Semoga kita terus berzikir dengan penuh istiqomah. Wallahu a’lam.

BACA JUGA: Lapangkan Rezeki Dengan Bacaan Zikir Ini 100 Kali

Sumber: kecoh.info

Written by Admin

Saya lelaki biasa yang ada perlindungan takaful dan insurans. Suka travel seperti orang lain. Pernah naik flight untuk travel seperti Air Asia, Malindo, Malaysia Airlines, Fire Fly, Scoot, Singapore Airlines, Qantas, Thai Airways, British dan sebagainya. Makan juga nasi, KFC, Mc Donalds, Burger Kings. Minat forex tapi tak pandai. Sikit duit dalam simpanan akaun di Maybank, CIMB Bank, Hong Leong Bank dan AmBank. Membeli belah dengan kemudahan AEON Cards.

Ketua Polis Johor

“Kamu Agama Kamu, Saya Agama Saya, Kita Buat Cara Masing-Masing” – Ketua Polis Johor

cedera ketika kejar peragut

Wanita Cedera, Anak 3 Tahun Patah Bahu Ketika Cuba Kejar Peragut