in , , ,

Khasiat Daun Bangun Bangun (Karpuravalli )

Khasiat Karpuravalli

Daun ini dikenali sebagai Daun Bangun Bangun dalam masyarakat Melayu atau mungkin ada lagi nama lain. Dalam masyarakat India pula, daun ini dikenali sebagai Karpuravalli. Nama saintifik bagi Karpuravalli adalah Plectranthus Amboinicus. Ia juga dikenali sebagai Coleus Amboinicus. Dalam bahasa Inggeris dikenali sebagai Borage India. Daunnya lembut dengan rasa astringen dari jus apabila dikunyah mentah. Khasiat daun bangun bangun antara lain adalah berkaitan masalah pernafasan dan batuk.

Khasiat daun bangun bangun
Bangun Bangun atau Karpuravalli

Bau daun bangun bangun memberi ketenangan kepada kita. Daunnya boleh dimakan mentah atau dibuat ulam. Menanamnya sangat mudah. Hanya patahkan tangkai dan cucuk di mana-mana kawasan rumah anda. Seeloknya di dalam pasu. Khasiat daun bangun bangun (karpuravalli) menyebabkan ianya sangat popular dan digunakan meluas untuk rawatan tradisional oleh masyarakat India dan Melayu.

Khasiat Daun Bangun Bangun (Karpuravalli)

Khasiat daun bangun bangun adalah untuk mengurangkan kesesakan pada hidung (ketat hidung), sakit tekak serta batuk. Daun ini juga merupakan ramuan yang digunakan untuk merawat asma (lelah) dan bronkitis. Bronkitis adalah penyakit yang berkaitan dengan paru-paru. Ada kajian mengatakan khasiat daun ini adalah berbanyakkan susu ibu yang sedang menyusu dan khasiat-khasiat lain. Anda hanya perlu mengamalkan meminum jusnya atau mengunyah daunnya sahaja.

cara guna daun bangun bangun
Berkhasiat untuk merawat batuk dan selsema

Cara Penyediaan Jus

Sangat mudah untuk mendapatkan jusnya. Anda hanya perlu:

  • Ambil daun bangun bangun (karpuravalli) dan bersihkan
  • Masukkan sedikit garam ke dalam daun dan lipatkan
  • Tumbuk hingga hancur
  • masukkan ke dalam kain penuras dan dapatkan jusnya (perah) ke dalam sudu teh
  • Minum 2 kali sehari.
pokok bangun bangun
Kanak-kanak yang menghidap selsema boleh mencuba

Cara Makan Mentah

Daun ini juga boleh dimakan begitu sahaja. Sesetengah orang melayu gemar memakan bersama nasi iaitu dijadikan ulam. Sedap kalau dicicah sambal belacan atau budu bagi orang pantai timur. Cara makan mentah:

  • Dapatkan daun karpuravalli dan bersihkan
  • Masukkan sedikit garam dan lipatkan
  • Kunyah hingga habis.

VIDEO PENYEDIAAN JUS KARPURAVALLI (BANGUN BANGUN)

Sesuai juga untuk kanak-kanak yang mengalami masalah batuk dan selsema. Semoga anda mendapat manfaat dengan perkongsian ini. Kongsikan dengan keluarga anda atau kawan-kawan.

SILA BERJUMPA DOKTOR JIKA SAKIT ANDA ATAU ANAK ANDA BERLARUTAN.

Kita hanya berikhtiar – Suka Viral

Written by Admin Suka Viral

Saya lelaki biasa yang ada perlindungan takaful dan insurans. Suka travel seperti orang lain. Pernah naik flight untuk travel seperti Air Asia, Malindo, Malaysia Airlines, Fire Fly, Scoot, Singapore Airlines, Qantas, Thai Airways, British dan sebagainya. Makan juga nasi, KFC, Mc Donalds, Burger Kings. Minat forex tapi tak pandai. Sikit duit dalam simpanan akaun di Maybank, CIMB Bank, Hong Leong Bank dan AmBank. Membeli belah dengan kemudahan AEON Cards.

Lelaki Ditahan Polis

Buruh Di Tahan Kerana Menghina Polis Yang Maut Dalam Kemalangan Di LPT

kisah Amira Lee

Kisah Penghijrahan Amira Lee Yang Penuh Dugaan