in ,

Sila Makan Pisang Jika Anda Sukar Tidur Diwaktu Malam

Makan pisang jika susah tidur

PISANG adalah sejenis buah yang mempunyai banyak khasiat seperti protein, kalsium dan karbohidrat. Merupakan tumbuhan berbunga herba besar dalam genus Musa. Oleh itu makan pisang jika susah tidur malam.

Pisang tidak sama dari segi saiz, warna dan rasa tetapi biasanya panjang dan melengkung dengan isinya yang lembut serta kaya dengan kanji. Mempunyai kulit berwarna hijau diawalnya kemudian warna kuning, merah, ungu, atau coklat apabila ia masak.

khasiat pisang
Mungkin kita jarang melihat pisang berwarna merah ini

KHASIAT PISANG

Antara khasiat pisang adalah membantu mereka yang mempunyai masalah untuk tidur malam. Ini disebabkan pisang mempunyai sebatian yang membantu dalam proses penghasilan melatonin, iaitu hormon yang diperlukan untuk proses tidur dan terjaga.

khasiat makan pisang
Warna pisang bermula dengan hijau

Pisang juga mempunyai khasiat-khasiat lain ke atas penyakit seperti:

1. Darah tinggi dan strok. Kandungan potasiumnya yang tinggi membantu menurunkan tekanan darah tinggi.

2. Kolestrol. Kalori lemak yang rendah, sodium membantu mengurangkan kadar kolestrol dalam darah.

3. Cirit-birit. Kandungan potasium dan magnesium dalam pisang sangat sesuai merawat orang yang mengalami cirit-birit.

pisang
Pisang sedap dimakan dan memberi tenaga

4. Anaemia. Kandungan zat besi dalam pisang merangsang penghasilan haemoglobin di dalam darah.

5. Kemurungan. Jika anda kemurungan, makanlah pisang. Insya Allah anda akan cepat ceria. Ini kerana ada sejenis protein di dalam pisang membantu anda menjadi tenang.

6. Pening. Cara berlesam merawat masalah pening ialah dengan meminum susu pisang kocak (banana milkshake) yang dicampur madu.

bahaya pisang
Kandungan gula yang terdapat dalam pisang sangat tinggi

ANDA ADA KENCING MANIS?

Jika anda mengidap kencing manis, pisang tidak sesuai untuk dimakan kerana kandungan gula di dalamnya sangat tinggi iaitu 25 gram gula bagi setiap 126 gram pisang (19.85%). Sentiasalah amalkan cara pemakanan yang sihat.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Sinar

Written by Admin Suka Viral

Saya lelaki biasa yang ada perlindungan takaful dan insurans. Suka travel seperti orang lain. Pernah naik flight untuk travel seperti Air Asia, Malindo, Malaysia Airlines, Fire Fly, Scoot, Singapore Airlines, Qantas, Thai Airways, British dan sebagainya. Makan juga nasi, KFC, Mc Donalds, Burger Kings. Minat forex tapi tak pandai. Sikit duit dalam simpanan akaun di Maybank, CIMB Bank, Hong Leong Bank dan AmBank. Membeli belah dengan kemudahan AEON Cards.

Kanser Prostat

5 Tanda dan Gejala Kanser Prostat

Resepi Sup Utara

Resepi Bihun Sup Utara