in ,

Merawat Gout Cara Tradisional Dengan Menyedut Keluar Asid Urik

Penyakit gout atau gaut berpunca daripada makanan kita yang kita makan. Siapa sangka makanan yang kita suka makan sebenarnya sangat merbahaya kepada kita. Kenapa ia merbahaya? Sebab utama adalah kerana ianya mempunyai kandungan Asid Urik (Uric Acid) yang sangat tinggi.

Asid urik ini adalah salah satu dari komponen karbon, nitrogen, hidrogen dan oksigen . Kandungan asid urik yang NORMAL bagi wanita ialah 2.4-6.0 mg / dL manakala bagi lelaki adalah 3.4-7.0 mg / dL .

Dalam tubuh badan manusia, purin disingkirkan sebagai asid urik melalui sistem perkumuhan. Purin dijumpai sangat tinggi kandungannya dalam kebanyakan makanan harian kita.

makanan tinggi asid urik, makanan tinggi uric acid
Antaran makanan harian kita yang mengandungi asid urik

Kandungan sederhana purin juga terkandung dalam daging lembu, daging babi, daging ayam, daging itik, ikan dan makanan laut.

Selain itu purin juga terkandung dalam tumbuhan makanan seperti asparagus, kubis bunga, bayam, cendawan, kacang hijau, lentil, kacang kering, kekacang, oatmeal, bran gandum dan bijian gandum.

gout
Bahagian badan yang sering diserang gout

Contoh makanan yang mempunyai tinggi nilai purin dan sumber Ferum termasuklah: roti manis, ikan bilis, ikan sardin, hati, ginjal lembu, otak, ekstrak daging seperti Oxo dan Bovril dan ikan kembung.

Pengambilan secara sederhana bagi makanan yang mempunyai nilai purin tidak berkaitan dengan peningkatan risiko penyakit gout. Jika lebih pengambilannya, ianya sangat berisiko.

penyakit gout
Gout menyerang sendi-sendi dan ianya sangatlah sakit.

Bila asid urik berkumpul di bahagian sendi, kita akan merasa teramat sakit. Bagi mereka yang pernah terkena penyakit gaut sahaja tahu untuk menceritakan bertapa sakitnya jika di serang gaut.

BACA JUGA: Kelebihan Biji Selasih Merawat Penyakit Gastrik

CARA MUDAH MERAWAT PENYAKIT GOUT

Tidak disangka bahawa buah nona boleh menyedut keluar Asid Urik dari sendi sendi yang ada masalah penyakit gaut.

what gout is
Buah nona sangat mujarab untuk membuang atau menyedut asid urik.

Ustaz Md Rosdi menerangkan serba sedikit cara mudah untuk mengeluarkan asid urik menggunakan buah nona.

Dapatkan sebiji buah nona yang masak, hancurkan isinya dan tampal pada tempat yang sakit. Seeloknya balut tempat bahagian yang di tampal dengan isi buah nona itu supaya buah yang hancur itu tidak jatuh apabila kita tidur.

Lakukan pada waktu malam semasa hendak masuk tidur. Anda jangan terkejut apabila bangun dari tidur keesokannya anda mendapati isi buah nona telah menjadi hitam kemerahan manakala tempat yang sakit tidak lagi merasa sakit seperti sebelumnya.

Selamat mencuba.

Written by Admin

Saya orang biasa yang ada perlindungan takaful dan insurans. Suka travel seperti orang lain. Pernah naik flight untuk travel seperti Air Asia, Malindo, Malaysia Airlines dan Fire Fly. Nak cuba juga naik Scoot, Singapore Airlines, Qantas, Thai Airways, British dan sebagainya namun belum ada rezeki. Selain nasi sebagai makanan utama suka juga makan KFC, Mc Donalds dan sesekali Burger Kings. Minat bermain forex tapi tak pandai. Mempunyai akaun simpanan seperti Maybank, CIMB Bank, Hong Leong Bank dan AmBank tetapi duit belum tentu ada. Membeli belah dengan kemudahan kad debit. Tak pernah cuba kad kredit atau lain-lain kad.

Kelebihan Biji Selasih Untuk Merawat Penyakit Gastrik

Waktu Berbuka Puasa Perlis 2018

Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Tahun 2018 / 1439H – Perlis