in

Dulu Pelac_r Pernah Anggotai CCM – Bekas Timb. Menteri Kesihatan

Isu perlantikan ratu transgender

Negara kita dikejutkan dengan perlantikan seorang transg*nd3r sebagai ahli Mekanisme Penyelaras Negara (CCM). Namun bekas Timbalan Menteri Kesihatan mendedahkan dulu pelac_r pernah anggotai CCM oleh kerajaan terdahulu.

Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata perlantikan golongan minoriti seperti transg*nd3r sebagai ahli Mekanisme Penyelarasan Negara (CCM) pernah pernah berlaku di zaman pentadbiran Barisan Nasional (BN)

Rosnah, yang merupakan bekas Timbalan Menteri Kesihatan yang berkhidmat pada 2009 itu memberitahu, lantikan golongan sedemikian sudah wujud sejak beliau dalam kementerian itu lagi, lapor Sinar Harian.

Berliau berkata “mereka berperanan memberi pendidikan berkaitan kesihatan kepada golongan minoriti di negara ini. Tidak silap saya wakil daripada golongan pekerja asing, pelac_r, transg*nder sudah ada dilantik dalam jawatankuasa itu sebelum ini.

Rosnah memberitahu bahawa fungsi penubuhan CCM adalah untuk memberi pendedahan berkaitan kesihatan kepada golongan minoriti seperti itu.

Beliau yang juga merupakan bekas Ketua Puteri Umno mengulas tentang pelantikan Ratu Trans Women 2017 Rania Zara Medina oleh Kementerian Kesihatan dalam CCM bagi penggal 2019/2021.

“Dulu tidak timbul isu begini (individu dilantik dari golongan begini) kerana mereka tidak kongsi lantikan itu di media sosial, tetapi Rania telah melakukannya dengan berkongsi mengenai pelantikan tersebut,” kata wakil rakyat Papar itu.

Sementara itu, Pengerusi Majlis Perundingan Wanita Rahmah (Mawar) Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Dr Hafidzah Mustakim berkata, masyarakat perlu memahami hakikat bahawa CCM ialah badan yang ditubuhkan untuk menerima bantuan kewangan daripada pihak antarabangsa seperti Global Fund bagi tujuan aktiviti pencegahan peny4kit kel4min.

Sumber: msn

Written by Admin Suka Viral

Saya lelaki biasa yang ada perlindungan takaful dan insurans. Suka travel seperti orang lain. Pernah naik flight untuk travel seperti Air Asia, Malindo, Malaysia Airlines, Fire Fly, Scoot, Singapore Airlines, Qantas, Thai Airways, British dan sebagainya. Makan juga nasi, KFC, Mc Donalds, Burger Kings. Minat forex tapi tak pandai. Sikit duit dalam simpanan akaun di Maybank, CIMB Bank, Hong Leong Bank dan AmBank. Membeli belah dengan kemudahan AEON Cards.

HUKUM KUCING BERAK RUMAH JIRAN

Hukum Kucing Berak Di Rumah Jiran – UAI

Mustahil mansuh pinjaman PTPTN

Memansuhkan Bayaran Balik Pinjaman PTPTN Adalah Mustahil – Wan Saiful