in

Sengaja Tinggalkan Solat, Qada’ Solat Tersebut Atau Taubat?

Solat yang ditinggalkan dengan sengaja wajib qada atau taubat?

Saya sangat tertarik melihat perkongsian yang ditulis oleh Ustaz Ebit Lew di laman sosialnya berkaitan, umat islam sekarang tidak ramai yang menitik beratkan perihal solat, sedangkan ia merupakan salah satu ibadah yang wajib dilakukan. Jika anda sengaja tinggalkan solat, adakah perlu qada’ solat tersebut atau bertaubat?

Solat adalah arahan yang diberikan secara langsung kepada Nabi Muhammad SAW sewaktu peristiwa Isra’ Mikraj. Hal itu menunjukkan bahawa taraf dan kepentingan solat adalah suatu yang tidak boleh dipandang ringan dan diambil mudah. Jika anda banyak tinggalkan solat, bagaimana cara qada’ solat yang anda tinggalkan?

Allah berfirman dalam Surah An-Nisa, 4:103 yang bermaksud:

“Sesungguhnya sembahyang itu adalah satu ketetapan yang diwajibkan atas orang-orang yang beriman, yang tertentu waktunya.”

Pengorbanan Para Syahid Dalam Menunaikan Tanggungjawab Sebagai Hamba

Kita dapat lihat banyak penceritaan yang dibawakan mengenai kesusahan para sahabat dan umat yang terdahulu untuk menunaikan kewajipan kepada Allah SWT. Antara mereka ialah seperti berikut:

1. Bilal Bin Rabbah

Beliau merupakan antara tujuh manusia terawal yang memeluk Islam walaupun ia ditentang hebat oleh kaum kafir Quraisy ketika itu. Pada awalnya Bilal memeluk Islam secara sembunyi, namun akhirnya diketahui oleh majikannya lalu diseret di tengah padang pasir dalam keadaan yang panas terik dan telah diletakkan batu besar di atas perutnya.

Walau diuji dengan sebegitu rupa, keimanan dan jihadnya terhadap Islam masih lagi kukuh sehingga akhirnya beliau telah dibebaskan daripada seorang hamba dan menjadi muazin yang disegani hingga kini.

2. Sumayyah Binti Khayyat

Sumayyah dan keluarganya merupakan hamba kepada Hudzaifah bin Mughirah yang sangat kuat kepercayaannya kepada penyembahan berhala.

Sumayyah dan suaminya, Yasir telah dijemur di tengah panas terik dan diletakkan batu di atas badan oleh Abu Jahal dan pengikutnya agar mereka kembali menyembah agama nenek moyang mereka.

Namun, disebabkan oleh kecintaan yang tinggi terhadap agama Islam, pegangan mereka tidak berubah sehingga menjadikan mereka manusia pertama yang syahid dalam Islam.

3. Rakyat Palestin

Jika dilihat keadaan rakyat Palestin yang telah hidup dalam per4ng selama bertahun lamanya, mereka tetap menunaikan solat.

Walaupun ketika mereka sedang dilanda per4ng yang tidak berkesudahan, namun hati mereka tidak gentar untuk setia kepada Allah. Malah, mereka yakin akan diganjari syahid jika meninggal dalam situasi tersebut.

Lunaskan Hutang Anda Dengan Allah

Bagaimana dengan kita yang hidup dalam keadaan harmoni dan tiada halangan untuk menunaikan solat, namun masih liat untuk mengerjakannya.

Kita sering memandang enteng dan menyangkakan hidup kita lama lagi, di hari tua nanti boleh beribadah dengan banyaknya. Namun, yakinkah kita akan sempat menempoh hari tua atau apabila tua mampukah kita untuk melaksanakannya?

Bagaimana jika kematian menjengah sebelum sempat kita bertaubat kepada Allah? Bagaimana kita menghadap Allah dalam keadaan umur kita yang banyak dihabiskan dengan maksiat dan hiburan semata-mata?

Adakah pernah soalan-soalan di atas bermain di benak minda kita atau mungkin kita masih lalai dalam nikmat dunia yang diberikanNya?

Para ulama’ mengatakan bahawa, dengan terlintasnya persoalan tersebut dalam pemikiran kita, maka Allah sedang mengetuk pintu hati kita untuk kembali kepadaNya.

Lalu, ada yang bertanya, adakah Allah akan menerima taubat walau kita telah meninggalkan solat sepanjang 40 tahun hidup?

Adakah Allah masih memandang amalan kita sedangkan sebelum ini kita banyak bermaksiat kepadaNya? Dan, bagaimana untuk kembali solat sedangkan sebelum ini kita tidak pernah menunaikan solat atau jarang-jarang sahaja melakukannya.

Firman Allah dalam Surah An-Nisa, 4:110 yang bermaksud:

“Dan sesiapa yang melakukan kejahatan atau menganiaya dirinya sendiri (dengan melakukan maksiat) kemudian ia memohon ampun kepada Allah, nescaya ia akan mendapati Allah Maha Pengampu, lagi Maha Mengasihani.”

Hukum Qada’ Solat

Jumhur ulama’ berbeza pendapat mengenai hukum qada’ solat. Ada yang mengatakan bahawa, wajib untuk qada’ solat sama ada ditinggalkan secara sengaja atau tidak. Namun, ada sesetengah pendapat ulama’ mengatakan bahawa tidak wajib qada’ solat kerana ia adalah perbuatan bid’ah. Maka, cukup sahaja dengan memperbanyakkan solat sunat dan taubat kepadaNya.

Wajib Qada’ Solat

Menurut jumhur ulama dan pendapat Imam Syafi’e, wajib untuk qada’ solat kerana ia merupakan suatu kewajipan yang diwajibkan ke atas orang Islam.

Hadits dari Bukhari dan Muslim yang bermaksud:

“Maka, adalah hutang kepada Allah itu lebih berhak untuk dilangsaikan.”

Tidak Wajib Qada’

Manakala, daripada pandangan beberapa ulama’ lain mengatakan bahawa tidak wajib qada’ solat. Cukuplah dengan memperbanyakkan solat sunat seperti qabliah dan ba’diyah, solat taubat dan juga tahajjud. Amalan sunat lain seperti sedekah juga boleh dilakukan untuk meminta keampunan daripada Allah SWT.

Walau bagaimanapun, pendapat yang paling tepat dan perlu diambil ialah dengan mengqada’ solat. Hal ini ada dibahaskan dengan lebih lanjut dalam beberapa kitab dan juga tafsir seperti Fikh Al-Manhaji.

Dalam kitab ini juga ada disebutkan; “Orang yang meninggalkan kerana mengingkari hukum wajibnya atau sengaja mempersendakannya akan menjadi kafir dan terkeluar daripada agama Islam.”

Cara Qada’ Solat

Cara untuk mengerjakan solat qada’ adalah melakukan solat seperti biasa dengan niat yang sama, iaitu:

“Sahaja aku solat Fardu Maghrib, qada’ kerana Allah Ta’ala.”

Dari segi masa untuk melakukannya, ada pendapat yang mengatakan bahawa, ia boleh dilakukan sejurus selepas sedar tentang kealpaannya. Namun, ada pendapat lain yang mengatakan bahawa ia perlu dilakukan pada waktu solat tersebut.

Sebagai contoh, jika kita tertinggal solat Zohor, maka kita perlu mengqada’nya pada waktu Zohor selepas menunaikan solat wajib (pada waktu tersebut). Namun, untuk mengelakkan daripada terlupa untuk gantikan solat, maka lebih baik jika dilakukan apabila terus teringat.

Jika sepanjang hidupnya tidak pernah menunaikan solat, maka cara yang betul untuk menggantikannya ialah dengan menunaikan solat qada’ setiap selepas kali solat fardu. Jika tidak diyakini bilangan yang ditinggalkan dan bimbang kematian menjengah terlebih dahulu, kita tidak perlu bimbang dengan urusan itu, kerana Allah Maha Mengetahui dan Memahami hambaNya yang ingin bertaubat.

Artikel Berkaitan – Sembahyang dan Syarat-Syaratnya

Kesimpulan

Walau apa jua keadaan yang sedang dilalui, seseorang itu tidak boleh mencari alasan untuk meninggalkan solat. Ia merupakan tiang agama, dalam erti kata lain ia merupakan amalan yang paling penting untuk membentuk akidah dan juga keimanan diri sendiri.

Sumber: Tzkrh

Written by Admin

Saya lelaki biasa yang ada perlindungan takaful dan insurans. Suka travel seperti orang lain. Pernah naik flight untuk travel seperti Air Asia, Malindo, Malaysia Airlines, Fire Fly, Scoot, Singapore Airlines, Qantas, Thai Airways, British dan sebagainya. Makan juga nasi, KFC, Mc Donalds, Burger Kings. Minat forex tapi tak pandai. Sikit duit dalam simpanan akaun di Maybank, CIMB Bank, Hong Leong Bank dan AmBank. Membeli belah dengan kemudahan AEON Cards.

Pak Belang sesat di bukit besi

Pak Belang Sesat Kelaparan-“Nasib Baik Hanya Jilat Pipi”

Hukum jumpa bomoh merawat sihir

Hukum Jumpa Tukang Sihir (Bomoh) Untuk Merawat Sihir