in ,

Ubat Tahan Sakit (Kesan dan Risikonya)

PANADOL

Sudah menjadi kebiasaan rakyat negara ini jika rasa nak demam atau pening kepala mereka akan mencari panadol. Ramai yang mengambil ubat ini untuk mengurangkan kesakitan. Sama macam saya juga kalau sakit sikit terus makan penadol. Tak kira sakit apa, semuanya panadol.

Tahukah anda risiko sekiranya kita kerap memakan ubat ini. Menurut Pengarah Klinik Pakar Hospital Mount Elizebeth Singapura, Dr. Alex Yeo ada yang beranggapan penyakit remeh temeh seperti pening kepala atau sengal-sengal boleh diubati dengan pengambilan penadol atau ubat tahan sakit.

Panadol sudah sinonim dengan sakit kepala

Kata beliau, banyak kajian melaporkan sakit kronik sebagai penyakit senyap yang sentiasa berlaku kepada masyarakat hari ini.

“Sakit sebegini walaupun ada kalanya dianggap remeh namun ia menjejaskan aktiviti harian termasuk kerja, tidur dan membuatkan seseorang tidak memberi perhatian sepenuhnya pada sesuatu tugasan atau menikmati hobi serta aktiviti yang lain,” katanya

Namun Penyakit yang dianggap remeh ini boleh menyumbang kepada penyakit yang lebih kronik jika pengambilan tidak terkawal serta tanpa rawatan yang betul. Pengambilan ubat tahan sakit secara berterusan boleh menyebabkan kesan sampingan terutama berkaitan dengan gastrousus dan buah pinggang.

PONSTAN

Menurut Dr. Zubaidi Hj. Ahmad, antara ubat tahan sakit yang paling popular adalah Ponstan. Ponstan atau mefenamic acid, boleh menyebabkan b4haya yang serius pada perut dan usus seperti radang, pend4rahan, luka dan kebocoran pada perut, usus kecil dan usus besar.

Semakin lama kita menggunakan Ponstan, semakin tinggi risiko untuk mendapat kesan sampingan ini. Ianya boleh berlaku tanpa disedari atau tanpa memberikan tanda-tanda awal.

Pesakit warga tua paling mudah mendapat kesan sampingan ini. Mereka yang mengambil aspirin untuk mencairkan darah, penahan sakit untuk sakit sendi, dan akhirnya diberikan pula Ponstan untuk sakit kepala dan sebagainya, akan mendapat masalah ini. Risiko adalah lebih tinggi jika mereka adalah perokok serta mempunyai sejarah mengidap penyakit Peptic Ulser Disease.

Semakin lama anda mengambil ponstan, semakin tinggi risiko

KESAN PADA KULIT

PONSTAN boleh menyebabkan reaksi yang serius pada kulit, iaitu exfoliative dermatitis, toxic epidermal necrolysis (TEN) dan Steven-Johnson syndrome. Tanda-tanda awalnya ialah ruam kulit, dan bengkak pada sekeliling mata. Pesakit harus terus berjumpa doktor kerana ianya tanda alergik pada Ponstan yg amat teruk, dan boleh memb4hayakan nyawa.

Ponstan juga boleh menyebabkan masalah ginjal jika diambil tanpa peraturan. Antaranya penyakit ginjal seperti acute interstitial nephritis dan pendarahan dalam air kencing (haematuria), proteinuria, glomerulitis, papillary necrosis dan Nephrotic Syndrome. Pemeriksaan darah untuk ginjal (contohnya: Renal function test) harus diperiksa secara berkala.

Secara amnya, NSAIDs boleh menyebabkan pengurangan aliran darah ke kawasan buah pinggang akibat pengecutan saluran darah. Mekanisme ini berlaku disebabkan oleh kekurangan prostaglandin yang fungsinya untuk mengembangkan salur darah ke buah pinggang.

Kepada pesakit buah pinggang kronik di mana buah pinggang masih lagi ada sikit fungsinya, atau yang mempunyai hanya satu buah pinggang sahaja, anda tidak boleh memakan ubat tahan sakit jenis ini.

KESAN PADA HATI (LIVER)

PONSTAN harus diberikan secara berhati-hati pada pesakit yg mempunyai masalah dengan penghadaman dan fungsi dalam organ hati. Ini bermakna setiap bacaan SGOT dan SGPT dalam ujian d4rah bagi ujian fungsi hati sebanyak 2 kali lebih tinggi dari bacaan normal haruslah berhati-hati ketika menggunakan ponstan.

KESAN PADA SEL-SEL DARAH

PONSTAN 500 mg boleh menyebabkan prothrombin, iaitu komponen dalam d4rah yg bertindak dalam fungsi pembekuan d4rah menjadi rendah. Ponstan tidak boleh diberikan kepada pesakit yg mengambil ubat warfarin atau pesakit yang mempunyai kandungan kepekatan prothrombin yg berada dalam tahap 10-20% dari normal.

KESAN-KESAN LAIN

PONSTAN juga harus diberikan berhati-hati kepada pesakit asthma. Bagi mereka yg mengamalkan ubat perancang, ada juga kajian menunjukkan kadang-kala ianya mengurangkan keberkesanan pencegahan kehamilan ini terutama bagi mereka yg mengamalkan IUCD.

KESAN PADA WANITA MENGANDUNG

NSAIDs mesti dielakkan untuk ibu mengandung selepas 6 bulan ke atas. Ia tidak dikelaskan di dalam ubat yang boleh menyebabkan kecacatan tetapi terdapat risiko untuk menyebabkan masalah jantung dan buah pinggang kepada kandungan di kemudian hari.

NSAIDs menghalangkan pembentukan prostaglandin yg penting di akhir kehamilan, menyebabkan bayi dalam kandungan bermasalah. Antaranya penutupan saluran d4rah di jantung (closure of the foetal ductus arteriosus), masalah ginjal, menyebabkan d4rah cair pada bayi, dan proses bersalin yg lama. Ponstan tidak diberikan terutama beberapa hari sebelum proses kelahiran.

Ponstan mempunyai kesan kepada wanita mengandung

PENGGUNAAN PADA IBU YG MENYUSUKAN ANAK

Sedikit kuantiti PONSTAN yang terdapat pada susu ibu yg memakan Ponstan, boleh tersebar pada bayi yg menyusu itu. Tidak digalakkan ibu mengandung yang menyusukan anak memakan PONSTAN sebagai ubat tahan sakit.

PENGGUNAAN PADA KANAK-KANAK

Penggunaannya tidak digalakkan pada kanak-kanak berumur 14 tahun ke bawah.

Kepada perut, kesan NSAIDs adalah bergantung kepada dos yang diambil.

Kesan kepada perut:

– bermula dengan rasa perut kurang selesa, kembung dan keluar angin
– perut menjadi luka (gastritis)
– perut menjadi ulcer (gastric ulcer)
– perut mula berd4rah (gastrointestinal ble3ding)
– perut berlubang (gastro perforation)

Kesan kepada perut disebabkan oleh dua perkara, iaitu iritasi kepada sel lapisan perut secara langsung atau secara tidak langsung.

Sumber: Utusan Online

Tips Menghilangkan 'Stretch Mark' Selepas Bersalin

Tips Menghilangkan ‘Stretch Mark’ Selepas Bersalin Yang Mungkin Anda Tidak Tahu

Rasulullah S.A.W Berpesan Jangan Berkahwin Dengan 6 Jenis Wanita Ini. No.4 dan 5 Dah Ramai Sekarang Ni. Moga Allah Jauhi.